Also available in: English

TMB (Tour Mont Blanc Alpine) September 2020

'11 dagen wandelen rond de Mont Blanc'

Plan was,  weer, naar Schotland te gaan maar door Covid dacht men daar in de UK anders over.

Deze ‘TMB’ stond ook al een tijd op mijn lijstje dus dit was een prachtig alternatief!
Geen Schots avontuur maar 11 dagen wandelen door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Woensdag 9 september gevlogen op Genève, van daar met de Alpybus naar dit hotel (wat dan dus ook het begin-  en eindpunt van mijn rondje was en waar ik mijn handbagage heb achtergelaten) om de volgende dag te beginnen.

Natuurlijk heb ik deze tocht goed voorbereid (zie o.a. de bronnen onderaan de pagina) maar het was toeval dat ik, als beginpunt van dit lange rondje om de Mont Blanc, in Les Houches terecht kwam. Ik had in eerste instantie het plan met de trein te reizen en daar is een station. (je kunt dus in alle dorpen op de route beginnen met deze prachtige tocht).

De eerste middag dat ik het dorp in liep om gastankjes te kopen en een hapje te eten zag ik dat dit rondje, zie start- en finish boog op de foto, erg serieus genomen wordt! 

Ik houd dit verslag vooral ‘simpel’ (hoge verwachtingen, lees de belofte ‘een Oscar-waardige film af te leveren’ van het laatste Schotland avontuur zijn namelijk nog steeds niet ingelost).

Daarom hieronder, na de kaart (met in rood mijn route die je onderweg dagelijks bijwerkt), per dag een korte (aparte) pagina die begint met een afbeelding van de activiteit in Komoot. Daaronder, voor die desbetreffende dag, kort (max. 5 foto’s / video’s per dag) de mooiste beelden. (daarbij is alleen de foto van het TMB Logo op deze pagina ‘geleend’, de rest gemaakt met Go Pro of telefoon).

Ik had mij voorgenomen dit avontuur wat minder te filmen/foto’s te maken maar als je dan eenmaal weer in die prachtige bergen rondloopt.

Het lukt natuurlijk nooit het gevoel (de rust, indrukken en het feit dat je 11 dagen buiten mag zijn en je alleen maar druk hoeft te maken over de basis) over te brengen maar ik zal mijn best doen.

Komoot. (uitleg via deze link)

Ik heb de verschillende dagen verzameld in een ‘persoonlijke collectie’ en dat is wel weer heel handig (van Komoot). Je ziet daar nl. ook direct ‘de totalen’ ;  iets meer dan 200 KM in deze 11 dagen waarin 11.780 hoogtemeters opgenomen zijn.

Onder de (land-)kaart staan de Collectie-statistieken’ zoals zij dit noemen en een link naar de routes in Komoot;

Op de (Komoot-) afbeeldingen (per dag) zelf  is ‘A’ steeds het startpunt en ‘B’ de bestemming. Feiten van de desbetreffende dag staan links in de witte balk.

Rechts de totalen waarbij ik vooral wil benadrukken dat ik de hele dag heerlijk rustig wandel! Gemiddelde over een dag komt niet boven de 2 km. per uur. Als je dan op een standaard dag s’ochtends 08:30 begint te wandelen en om 20:00 je tentje weer op zet (met daartussen ook, zeer, regelmatig pauzes!) lukt het toch om afstanden af te leggen.

Hieronder nog een foto van de totale route in Komoot (lijkt wel een reclame) en daaronder mijn bronnen en de link naar de eerste pagina.

In totaal dus 11 links (steeds linksonder op de pagina) naar 11 (wandel)dagen/pagina’s ; Succes! 😀

Bronnen

Deze pagina op de website van ‘op pad’.
De officiële pagina met deze interactieve kaart.
Op het allerlaatste moment, online, nog 2 boekjes gekocht van Noes Lautier waar ik ‘niet te missen’ informatie uit heb gehaald. (sowieso leuk, zowel informatie als foto’s, voor in de boekenkast!)

Hieronder de link naar de eerste dag:

Naar dag 1