Also available in English

TMB (Tour Mont Blanc) September 2020

'11 dagen wandelen rond de Mont Blanc'

De route van de TMB staat vast (simpelweg ‘een rondje’) maar tijdens de tocht kun je kiezen voor zogenaamde ‘varianten’;┬áje loopt dan niet de standaard route maar kiest ervoor om een top of in dit geval een ‘Refuge’ (slaapplek) mee te nemen.

(De standaard route is het stippellijntje vanaf Refuge des Mottets (op de kaart in het midden aan de onderkant).
Waar de 2 routes (die ik genomen heb en de standaard) elkaar raken is de plek waar ik de volgende dag de eerste uitzichtfoto (op dag 5) gemaakt heb.)

Deze refuge (Robert Blanc) ligt echt midden in de bergen op een ongelooflijk mooie locatie. De route daarna is ook belachelijk mooi maar bevat wel wat klim- en klauterwerk (zie ook de dag hierna) en een river crossing. Als ik van de verschillende varianten er 1 moet kiezen (juist door genoemde extra’s) is dit degene die je niet mag missen!

Eerder geschreven dat je het gevoel niet kunt delen in een filmpje maar ik doe een poging in de eerste video hieronder: vanaf het dal richting de eerste blik op Robert Blanc.

River Crossing (beveiligd met kabels dus)

In het eerste beeld van de video hieronder zie je, links, het (zigzag) pad voor de volgende dag met rechts daarvan het klim- en klautergedeelte maar daarover morgen meer!

Also available in English