Also available in English

Zondag 5 Juni: Ben More - Stob Binnein

Schotland - Juni 2022

Route op deze ochtend was op de eerste foto al goed te zien; Ben More af aan de andere kant en, via een prachig pad, omhoog op de Stob Binein.

Daarna werd het lastiger.

Normaal worden deze 2 apart gelopen waarbij ik (in het zadel tussen de 2 Munro’s in, in Schotland noemen ze (wij) dat een Ballach) ook nog in route zag die om de Ben More liep (vanaf hetzelfde vertrekpunt waar ik gestart ben rechtsom) en dan vanuit het zadel/de Ballach (via de achterkant) dus omhoog. Daarna evt ook nog Stob Binein of weer via dezelfde route terug.

Ik begreep van mensen die ik sprak dat dit een makkelijkere route is.

Zelf heb ik de 7 Munro’s in dit gebied, zoals ik die op het laatste kaartje zal tonen, dus achter elkaar gedaan wat makkelijk kan omdat ik mijn tentje mee heb en dus geen haast heb.

Op de route die ik van Walkhighlands had gehaald kon ik de afdaling niet geloven (heel steil) dus zelf traverserend een route gezocht naar het dal. Toen ik aan het eten was op de zaterdagavond sprak ik iemand die ze alle 7 in 1 dag had gedaan maar dan van de andere kant. Hij had in zijn auto geslapen (die had hij in Crianlarich geparkeerd) en moest die avond nog ruim 2 uur rijden. Op bovenstaande website staan meer verslagen van mensen die dit doen maar die hebben dus geen zware rugzak mee!! (even om mijzelf vrij te pleiten dat ik er enkele dagen over doe).

Feit dat ik heeeeeeel rustig wandel draagt daar natuurlijk ook toe bij, eerlijk is eerlijk.

Terug naar de afdaling: het lastige van afdalen zonder pad / route is dat je vanuit de hoogte niet altijd ziet waar je heen loopt wat kan betekenen dat je een stuk terug moet. In dit geval ging dat goed en was dit mijn volgende slaapplek. Dit klinkt misschien spannender dan het is maar vooral bij een waterval kan een paar meter naar links of rechts opeens een steil gedeelte betekenen. (daar blijf ik dus ook zo veel mogelijk uit de buurt).

Hieronder nog een filmpje van de slaapplek.

Nog steeds ‘onSchots’ weer, maar wel heerlijk!

 

Also available in English