Also available in: English

 

This mountain trail inspired Nietzsche to complete his magnum opus. 

 

 

NA HET VERLIES VAN JARENLANGE VRIENDSCHAPPEN MET componist Richard Wagner en filosoof Arthur Schopenhauer over intellectuele problemen rond het midden van de jaren 1870, begon de mentale en emotionele gezondheid van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche te verslechteren.

Op zoek naar een remedie voor zijn kwalen en zijn steeds toenemende migraine, begon Nietzsche door de warmere klimaten van Noord-Italië en Zuid-Frankrijk te zwerven, leefde als een vrije filosoof en kwam uiteindelijk tot enkele van zijn meer radicale filosofische ideeën.

Van december 1883 tot april 1884 vestigde Nietzsche zich in het rustige kustplaatsje Èze, in het hart van de Franse Rivièra.
Èze bestaat namelijk uit twee aaneengesloten dorpen. Het moderne stadje Èze bord-de-Mer ligt direct aan de kust van de Franse Côte d’Azur. Enkele honderden meters op een steile bergheuvel ligt zijn buurman, Èze Village, een dromerig middeleeuws stadje met smalle kronkelende straatjes.

De omgeving leek Nietzsches gezondheid te verbeteren, zoals hij zich later herinnerde: “Ik sliep goed, ik lachte veel en ik vond een geweldige kracht en geduld”.

Ook de natuurlijke omgeving van Èze drukte een stempel op Nietzsches filosofische geschriften. Wandelend op en neer over een steil bergpad, dat de kust met het middeleeuwse dorp verbond, vond Nietzsche de inspiratie voor het derde deel van zijn filosofische roman, Aldus sprak Zarathustra.

De route, die sindsdien door de lokale bevolking “Le Chemin de Nietzsche” is genoemd, nodigt natuurlijk uit tot contemplatie omdat het prachtige uitzichten op zee, groene bospaden en prachtige uitzichten op de bergen combineert.

De wandeling naar het middeleeuwse stadje Èze Village duurt ongeveer een uur voor ervaren wandelaars.

Neem water mee, draag geen slippers en als het moeilijk wordt, probeer dan deze regel uit Zarathoestra te reciteren:
“Je bewandelt je pad van grootsheid. Niemand zal hier achter je aan stelen”.